همایش بین‌المللی گفت‌وگوی فرهنگی ایران و شبه‌قاره با محوریت میراث مشترک عرفان و ادبیات فارسی صبح امروز در دانشگاه فردوسی مشهد آغاز به کارکرد.

دکتر کافی رئیس دانشگاه فردوسی مشهد در مراسم افتتاحیه این همایش ضمن عرض خیرمقدم به میهمانان داخلی و خارجی حاضر در این همایش عنوان کرد: دانشگاه فردوسی مشهد هم‌اکنون مفتخر است که با همکاری سازمان فرهنگ و ارشاد اسلامی بستری را فراهم نموده است تا دانشمندان و دانشجویان از کشورهای مختلف منطقه در قالب گفت‌وگوی سازنده به بیان ایده‌های خود بپردازند.

وی ضمن اشاره به درگیری‌ها و مشکلات فراوان موجود در منطقه، گردهمایی شماری از نخبگان برای شناخت ابعاد فکری و فرهنگی بین ملل مختلف را از خبرهای مسرت‌بخش این زمان عنوان کرد و افزود که شما نخبگان و دانشمندان برجسته منطقه می‌توانید با تکیه‌بر مشترکات فرهنگی و عرفانی افقی روشن و نقطه امیدی برای همکاری‌های بین‌المللی در عرصه‌های فرهنگی و عرفانی ایجاد نمایید.

رئیس دانشگاه فردوسی مشهد در ادامه عنوان کرد امروز د003انشمندان حاضر در این همایش، هرکدام نمایندگان کشورهایی هستند که بیشترین مشترکات منطقه‌ای در جنبه‌های مختلف زبانی، فرهنگی و عرفانی دارند و همین امر می‌تواند منجر به گفت‌وگویی سازنده در عرصه‌های مختلف فرهنگی و اجتماعی گردد. وی همچنین با اشاره به تاریخ قدمت این منطقه ورود اسلام را به این منطقه موجب افزایش ارتباطات گسترده فرهنگی و عرفانی دانست و در همین راستا عرفان و ادبیات را دو جلوه‌گاه روح آدمی دانست و افزود که عرفان مجال رفع عطش روح انسان است و ادبیات فارسی عرصه بروز زیبایی‌های کلامی است.

دکتر کافی تلاش در عرصه فکری و فرهنگی در این همایش را نقطه امید همکاری و تعاملات بیشتر منطقه‌ای دانست و همت و تلاش همه شرکت‌کنندگان در این همایش را در جهت افزایش این همکاری‌ها و رسیدن به جهانی زیبا و به‌دوراز خشونت را با تکیه‌بر تعاملات و مشترکات فرهنگی خواستار شد.

دکتر معتمدی مدیر فرهنگی دانشگاه فردوسی مشهد و دبیر علمی این همایش مقالات مختلف ارائه‌شده در این همایش را موجب پربار شدن آن دانست و افزود در این همایش بیش از 27 مقاله داخلی و خارجی در موضوعات مختلف پذیرفته‌شده است که مقالات پذیرفته‌شده در این همایش در قالب 6 پنل تخصصی به بحث و گفت‌وگو گذاشته می‌شود. وی همچنین با اشاره به تاریخ چند هزارساله این منطقه، اشتراکات تاریخی و فرهنگی را کلید ارتباط بین مردم در این منطقه دانست و افزود با ظهور اسلام نیز روابط موجود نه‌تنها کاهش پیدا نکرد بلکه شاهد رشد و ترقی آن بودیم.

دبیر علمی همایش بین‌المللی گفت‌وگوی فرهنگی ایران و شبه‌قاره، تصوف

005

اسلامی را ازجمله موضوعاتی باسابقه طولانی عنوان کرد و افزود پس از گسترش اسلام در ایران و هند شاهد ظهور شخصیت‌ها و چهره‌های مختلفی در ایران و به‌ویژه در شبه‌قاره هند بودیم که بی‌شک زبان فارسی ابزاری مناسب برای انتقال پیام در عرصه‌های دین و عرفان و فرهنگ بوده است.

دکتر خامه یار معاون بین‌الملل سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی از همکاری اعضا و مسئولان دانشگاه فردوسی مشهد به جهت برگزاری این همایش تشکر و قدردانی نمود و به این نکته اشاره کرد که امیدواریم مباحث مطرح‌شده در این جلسه به نزدیکی بیشتر کشورهای این منطقه در عرصه‌های فرهنگی و عرفانی تبدیل گردد. وی پیوستن و چنگ زدن به معنویت را از ملزومات و ضروریات بشر دانست و افزود زبان فارسی که مدت‌ها زبان‌اصلی و رایج مردم این منطقه و زبان ارتباط بین‌المللی بوده است با ظهور و نفوذ انگلیس به حاشیه رانده شد اما وجود مشترکات زبانی توانست همچون ریشه‌های یک درخت تنومند موجب نزدیکی دوباره زبان‌ها به هم گردد و موجبات تعاملات بیشتر را در عرصه‌های مختلف علمی و فرهنگی و عرفانی فراهم کند.

در ادامه این مراسم آقای سید حسین فاضل آغا سنچارکی معاون انتشاراتی وزارت اطلاعات و فرهنگ کشور افغانستان با اشاره به ملزومات و دلایل گفت‌وگو در عرصه‌های فرهنگی و عرفانی از شرکت‌کنندگان در این همایش خواست تا در بحث‌هایی که صورت می‌پذیرد موجبات تعاملات بیشتر منطقه‌ای و انسان‌دوستی را فراهم کنند تا دوباره شاهد بروز فرهنگ و عرفان غنی خود در این منطقه باشیم.

در پایان این مراسم نیز دکتر یاحقی پژوهشگر زبان و ادبیات فارسی دانشگاه فردوسی مشهد و چهره ماندگار فرهنگ و ادبیات فارسی ایران برگزاری این همایش را بسیار مفید دانست و افزود: امیدوارم بتوانیم با همفکری و گفت‌وگوی سازنده بین ایران و شبه‌قاره هند و دیگر کشورهای حاضر در این همایش به نقطه مطلوب برسیم. وی همچنین با اشاره به مشترکات ادبی و فرهنگی موجود بین ایران و هند و همچنین وجود جاده ابریشم که موجبات تعامل فرهنگی بین کشورها را میسر کرده بود عنوان کرد که امیدواریم با احیای دوباره این جاده بتوانیم بیش‌ازپیش تعاملات فرهنگی و عرفانی و ادبی خود را گسترش دهیم.

همایش دو روزه بین‌المللی گفت‌وگوی فرهنگی ایران و شبه‌قاره با برگزاری شش پنل تخصصی شامل :

روابط فرهنگی ایران و شبه قاره: گذشته، حال و آینده

نقش عرفان در توسعه صلح و تکثر گرایی فرهنگی

عاملات و مشترکات فرهنگی بین ایران و شبه قاره

تصوف: میراثی مشترک برای ایران وشبه قاره

تحکیم پیوند فرهنگی بین ایران وشبه قاره در پرتوی زبان و ادبیات

نقش تصوف در تعاملات و گفتگوهای فرهنگی آسیایی

به بحث و بررسی مقالات و دیدگاه‌های موجود خواهد پرداخت و در روز دوشنبه با برگزاری مراسم اختتامیه در دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه فردوسی مشهد به کار خود خاتمه خواهد داد.

خبرنگار : الهی نژاد

 

1

تقویم آموزشی

forms

آيين‎نامه‌ها، فرم‎ها و سرفصل درس‎ها

Magaz

نشریات علمی پژوهشی

manabe

شرايط و منابع آزمون دكتري