مراسم اختتامیه همایش بین المللی «عدالت و اخلاق» در دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه فردوسی مشهد، با حضور محققان داخلی و خارجی و دست اندرکاران همایش برگزار شد.
 رئیس کنفرانس بین المللی «عدالت و اخلاق » در مراسم اختتامیه، گفت: خداوند را سپاسگزارم که با همت دوستان و همکارانمان در دانشگاه و حاضرین در این همایش، دِینی که امام رضا بر ما دارند را هر چند کم، اما ادا کردیم.
غلامرضا رئیسیان عنوان کرد: باید تقدیر ویژه داشته باشم از استاد گرامی پروفسور ساشادینا از آمریکا که در تعیین محور اصلی و فرعی همایش نقش بسیار مهمی داشتند.
وی با اشاره به اینکه مسئله مهم این است که چون همایش بین المللی است، می بایست مفاهیم را در قالب هایی ارائه کنیم که برای جهانیان قابل فهم باشند، اظهار داشت: از این رو آقای ساشادینا در این موضوع به ما کمک کردند تا با ادبیاتی قابل فهم برای خارجیان این همایش را ارائه دهیم.
در بخش دیگری از مراسم اختتامیه همایش بین المللی «عدالت و اخلاق در مکتب اهل بیت»، دکتر جعفر مروارید، دبیر علمی همایش، گفت: با یاری خدواند متعال در جلسه اختتامیه همایش هستیم و به رسم ادب، بعنوان دبیر علمی (همایش بین المللی عدالت و اخلاق در مکتب اهل بیت(ع) با تاکید بر سیره و آموزه های امام رضا(ع))، نکاتی را خدمت سروران و اساتید و دانشجویان محترم عرض می کنم.
وی با بیان اینکه «اولین همایش بین المللی عدالت و اخلاق که در خدمتتان بودیم، از برنامه های بخش دانشگاهیان چهاردهمین جشنواره بین المللی امام رضا (ع) است که به صورت دوسالانه برگزار خواهد شد»، افزود: حامیان این همایش، بنیاد بین المللی امام رضا(ع)، معاونت محترم فرهنگی وزارت علوم و دانشگاه فردوسی مشهد می باشند که همین جا مراتب تشکر برگزارکنندگان همایش را از بنیاد امام رضا و وزارت علوم ابراز می کنم.
وی با اشاره به مصادف بودن با سال مشهد2017، پایتخت فرهنگی جهان اسلام، اظهار کرد: مشهدالرضا به عنوان کانون گفت و گوی بینادینی و گفت و گوی بین دینی و نیز امام رضا (ع)، بعنوان امام گفت وگو، الهام بخش همایش ما بوده است.
دکتر مروارید با بیان اینکه «با توجه به تجربه معنوی مشهدالرضا و سنت و آموزه های امام رضا(ع)، هدف این همایش، معرفی زیبایی های کلام ائمه(ع) بوده است»، اظهار کرد: چنانچه حضرت رضا(ع) دراین باره فرموده اند:«لو علم الناس محاسن کلامنا، لاتبعونا: اگر مردم زیبایی های کلام ما را درک کنند؛ از ما پیروی خواهند کرد.» .خطاب امام رضا(ع) در این کلام منحصر به شیعیان و یا مسلمانان نبوده است و انسان بما هو انسان، مخاطب کلام امام(ع) و مدرک زییایهای کلام امام(ع) درنظر گرفته شده است. و اهمیت این پیام جهانی وقتی مضاعف می شود که دوران مخاطره آمیز کنونی در جهان به خوبی درک شود.
دبیر علمی همایش عنوان کرد: از یک سو تفسیرهای افراطی و رادیکال به نام دین، امنیت و عدالت و اخلاق را نشانه گرفته اند و از سوی دیگر جریان الحاد و بی ایمانی، زندگی معنادار و مومنانه را تهدید می کند.
وی گفت: در این میانه، تبیینی موجه از فضایل اخلاقی و پایبندی به عدالت از منظر دینی، راه برون رفت از دوگانه افراط-تفریط است.
مروارید با بیان اینکه «عدالت خواهی و دین ورزی اخلاقی، مبتنی بر تاملات نظری و آگاهانه درباره مفاهیم بنیادین عدالت و اخلاق است و بازخوانی مجدد گفتمان اسلامی عدالت و اخلاق و نشان دادن اجتهادیِ کاربردهای معاصر میراث اسلامی، راه را برای زیست اخلاقی هموار می کند»، خاطرنشان کرد:  اندیشه اجتهادی در شیعه، بهره گیری از فقه المقاصد، اجتهاد جمعی، توجه به جنبش های عدالت طلبانه در تاریخ ملل، الهیات عدل محور، همگی عناصری است که آینده تفکرات اخلاقی و گفتمان عدالت طلبانه ما را جهت می بخشد و توجه به تجارب و اندیشه های ادیان دیگر در قالب الهیات تطبیقی و گفت و گوی ادیان، گفتمان ما را تعمیق می بخشد.
وی گفت: آن چه نیاز زمانه ماست، نهاد اخلاق در اجتماع و مشاهده عدالت در عینیت اجتماع است. و آن چه قوام هویت انسانی است، انتخاب میان دوگانه ها در عمل است، که حتی گاه میان دو فضیلت (و نه میان یک فضیلت و یک رذیلت) رخ خواهد داد.
عضو هیئت علمی دانشگاه فردوسی مشهد، با اشاره به اهمیت اخلاق و عدالت در منظومه فکری اندیشمندان، گفت: این اهمیت به حدی است که فیلسوفان بزرگ تاریخ همچون سقراط و افلاطون؛ در وهله اول خویش را فیلسوف اخلاق  می دانسته اند و پس از آن، متافیزیکدان.

دبیر علمی همایش درباره روند اجرای کنفرانس گفت: از مجموع بیش از 60 مقاله به زبان انگلیسی و 160 مقاله و اثر به زبان فارسی، پس از انجام اقدامات و داوری های لازم، 40 مقاله و اثر انگلیسی و 81 مقاله فارسی پذیرفته شد. همایش در دو روز و هر روز در چهار پنل از صبح تا غروب برگزار شد. پنل های فارسی و انگلیسی به شکل هم عرض و در دو سالن مجزا برگزار شده است. و در مجموع، 35 مقاله در این دو روزِ همایش ارایه شده است.
وی افزود: مقالات فارسی برگزیده، برحسب امتیاز ارزیابی، دریکی از نشریات علمی-پژوهشی و یا به صورت مجموعه مقالات به چاپ خواهد رسید و امیدواریم مقالات انگلیسی برگزیده بعد از اصلاحات نهایی در قالب یک ادیت والوم توسط یکی از ناشران معتبر به چاپ برسد.
دکتر مروارید درباره نشستهای علمی همایش گفت: پنل های برگزار شده، ابعاد مختلف نظری و کاربردی عدالت و اخلاق را پوشش داده اند:« از نظریه عدالت اخلاقی در میراث مکتوب مسلمانان قرن چهارم هجری و در ارسطو و ابن مسکویه و نراقی و "نقش عدالت اجتماعی در شکوفایی تمدن اسلامی عهد رضوی" و "عدالت، شاخصی از ساختار تمدن اسلامی" گرفته تا "نظریه های عدالت در فلسفه سیاسی و نقد فقه براساس اخلاق"».
وی درباره «دامنه موضوعی پنل ها» اظهار کرد: رجوع به میراث پیشین و بازخوانی مجدد آن میراث در گفتمان تمدن محور و بازخوانی آن میراث در تعامل و گفت و گوی بین ادیان، و در نهایت ساختار شکنی میراث پیشین برای مواجهه با پرسش های عالم مدرن از موضوعات این پنل ها بوده است.
دکتر مروارید در ادامه گفت: در تمامی این تلاش های نظری، نسبت یابی و مدلل شدنِ تفسیر ارایه شده با کلام ائمه(ع) و سنت نبوی(ص) مدنظر بوده است و برای احیای کلام امام رضا(ع) نه برای پاسخگویی به سوالات کهن که برای روشنگری در دوران معاصر، تلاش شده است.
دبیر علمی همایش درباره نشستهای انگلیسی نیز گفت: در پنل انگلیسی نیز، هم دیدگاه های متالهان اسلامی درباره : "تاملات نظری درباره ی حقوق بشر از منظر عدالت"، "عدل الهی" و "نقش امام رضا(ع) در عدالت و اخلاق،"  پوشش داده شده و هم تلاش شده است که از منظر متالهان مسیحی به "کرامت انسانی و عدالت" نگریسته شود و "مقایسه ای بین ادیانی میان کتاب مقدس و احادیث ائمه(ع)" صورت پذیرد.
وی بیان کرد: گام بعدی بطور طبیعی، در همایش های بعدی واکاویدن مفاهیم بنیادین مرتبط با عدالت و اخلاق و نشان دادن چگونگی تحقق این مفاهیم در سبک زندگی جوامع معاصر خواهد بود. امیدوارم با پیشنهاد های شما عزیزان بتوانیم گام های آتی را در نیل به دستاوردهای عملی عدالت و اخلاق بپیماییم. بدون شک همایش عدالت و اخلاق، مانند هرکار بشری مصون از خطا و کاستی نیست و به این جهت مایلم از طرف خودم و همکارانم از تمامی نواقص و کاستی های احتمالی عذرخواهی کنم.
دبیر علمی همایش در پایان سخنان خود نیز اظهار کرد: اجازه بدهید از طرف خودم بعنوان دبیر علمی همایش، دبیر و ریاست دانشکده جناب آقای دکتر رئیسیان و دبیر محترم اجرایی همایش جناب آقای دکتر جوارشکیان؛ تشکر ویژه ای داشته باشم از میهمانان بین المللی همایش: جناب آقای پرفسور ساشادینا که در طراحی اولیه عناوین همایش الهام بخش ما بوده اند و با تمامی مشکلات موجود، سفر طولانی از آمریکا به مشهد را طی کردند و نیز از جناب آقای پرفسور نیومن و جناب آقای پرفسور لگنهوزن و جناب آقای پرفسور لیاقت تکیم و جناب آقای پرفسور اشمیت و استاد محترم جناب آقای دکتر ادریس هانی و حجت الاسلام دکتر شمالی و سرکار خانم طوبی بیدر تشکر ویژه دارم. همین جا مایلم از حجت الاسلام جناب آقای نقوی که در پیگیری امور ویزا در آمریکا کمک فراوانی به ما کردند تشکر کنم. و نیز مایلم تشکر کنم از میهمانان ویژه پنل فارسی همایش: حجت الاسلام دکتر واعظی، حجت الاسلام مهدوی مهر، جناب آقای دکتر فاطمی، جناب آقای دکتر واسعی، جناب آقای دکتر فنایی، جناب آقای دکتر جوادی، جناب آقای دکتر بلخاری، حجت الاسلام دکتر شریعتمداری، حجت الاسلام دکتر شجاعیان و حجت الاسلام دکتر عبدخدایی و حجت الاسلام دکتر میرزایی، جناب آقای دکتر مقدادی، جناب آقای دکتر قربانی.
 وی افزود: از نهادهای همکار که در برگزاری پیش نشست ها و اعزام نماینده علمی مشارکت داشته اند: به طور خاص دفتر تبلیغات اسلامی(پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی)، جامعه المصطفی العالمیه مشهد، دانشگاه قم، جامعه المصطفی لبنان و مرکز الحضاره، کالج المهدی بیرمنگام، دانشگاه ادیان و مذاهب، پژوهشگاه حوزه و دانشگاه، دانشگاه حکیم سبزواری، پژوهشکده نوین شهر معنوی ثامن، دانشگاه علوم و معارف قرآن و انجمن های علمی حوزه ی علمیه قم؛ صمیمانه تشکر میکنم.  

 همچنین مراسم اختتامیه با پخش کلیپی به یاد دکتر مهدی جلیلی، استاد تازه مرحوم دانشکده الهیات و معارف اسلامی همراه بود و یاد ایشان در این کنفرانس بین الملی گرامی داشته شد.

1

تقویم آموزشی

forms

آيين‎نامه‌ها، فرم‎ها و سرفصل درس‎ها

Magaz

نشریات علمی پژوهشی

manabe

شرايط و منابع آزمون دكتري