اخبار رسیده از نهمين همايش اشراق انديشه مطهر 

 

 خبر دهم:

 آگاهی و بینش نقش آفرینی وارونه متصدیان را به تاخیر می اندازد.

 

نعیمه شفیعی اپورواری به همراه دکتر مراد یاری دهنوی با مقاله تاملی بر نقش آفرینی وارونه متصدیان تربیت جنسی و ترسیم رسالت مطلوب هر یک از آنها از منظر مشاوران و کارشناسان، در همایش خانواده و تربیت جنسی شرکت کرد و در ارائه خود گفت: روابط جنسی در سه سطح لذت، مهر و محبت و تولید مثل خود را نشان می دهد و تربیت صحیح زمانی است که در جهت درست شکل داده شود.
وی رویکرد مبتنی بر رهبانیت و دوری از ازدواج، اخلاق جنسی لیبرال یا اخلاق نوین جنسی و رویکرد اسلامی مبتنی بر اعتدال را سه رویکرد اصلی در زمینه تربیت جنسی عنوان کرد.
نعیمه پور شفیعی که در مقاله خود با کارشناسان دینی و مشاوران مصاحبه کرده بود، اظهار کرد: تربیت جنسی یک ضرورت مغفول در نظام رسمی و غیر رسمی تعلیم و تربیت ایران است که علیرغم ارزش و اهمیت آن برنامه مدونی برای آن وجود ندارد.
وی نقطه آغاز تربیت جنسی را دو نقطه مقطع ابتدایی و قبل از ازدواج دانست و یادآور شد باید آموزش به گونه ای صورت گیرد که باعث بلوغ زودرس نشود.

 

 


خانم شفیعی متصدی و متولی اصلی تربیت جنسی را خانواده، مدرسه و رسانه های تصویری معرفی کرد و اضافه کرد: بی پروایی و شرم و حیای مذموم باعث نقش آفرینی وارونه متصدیان می شود.
وی با ابراز تاسف از اینکه در سند تحول آموزش و پرورش اسمی از تربیت جنسی نیامده است اظهار کرد: آموزش نادرست و بی موقع باعث می شود فرد گوشه گیر، دارای مشکلات شخصیتی و افسردگی و عقب ماندگی تحصیلی شود.
خانم شفیعی روابط دوستانه والدین و فرزند و آگاهی مناسب و به موقع و تدوین محتوای آموزشی مناسب و افزدون مشاور و توجه به سن مخاطب در تولید برنامه ها را راهکارهای مناسب برای تربیت صحیح معرفی کرد.

 

 

  خبر نهم:

 نظام آموزش و پرورش کاهلی کرده است

 
زهرا اسلامیان در مقاله خود به استاد راهنمایی دکتر محمود سعیدی رضوانی و مشاوره دکتر ابوالفضل غفاری با عنوان در جستجوی پیام های موثر بر خویشتن داری جنسی گفت: نفوذ غرب و سوءاستفاده آنها از فضای داخلی ایران این ضرورت را ایجاب کرده است که هر چه بیشتر به مسئله تربیت جنسی بپردازیم.
وی نظام آموزش و پرورش را یک نهاد مسئول دانست که در حال حاضر وظایف خود را به خوبی انجام نداده است و در برنامه های درسی خود راهی برای ورود تربیت جنسی باز نکرده است.
وی خویشتن داری را به معنای خویشتن داری جنسی یا عفت ورزی معنی کرد و یادآور شد یکی از ابعاد مهم تربیت جنسی به معنای تسلط بر قوای جنسی است.

 

 


وی با اشاره به حدیثی از امام علی (ع)به جایگاه تربیت جنسی در اسلام اشاره کرد و گفت: امام علی پاداش مجاهد شهید را همسان با عفیف پاکدامن به حساب آورده است و این نشان از اهمیت تربیت جنسی در اسلام دارد.
وی با اشاره به تحقیق در بین دانش آموزان پسر مقطع متوسطه اظهار کرد: یک طبقه بندی یازده مقوله ای انجام شده است و در آن با توجه به خوداظهاری خود دانش آموزان نشان داده شده است که پیام های جسمی در خویشتن داری بسیار مهم تر از پیام های معنوی و روحانی بوده است.
وی ابراز امیدواری کرد که این کار در سایر محیط های آموزشی نیز انجام شود و پیمایش بزرگ تری برای آن تدارک دیده شود.

 

 

 خبر هشتم:

 

دکتر ناهید مشایی:

 

خودکنترلی در آموزه های الهی به معنای تقواست

 

 

 

دکتر ناهید مشایی، عضو هیئت علمی گروه معارف اسلامی دانشکده الهیات به همراه اکرم شاهد در مقاله ای به عنوان عوامل و راهکارهای خودکنترلی و نقش آن در تربیت جنسی مبتنی بر آموزه های دینی، به عوامل خودکنترلی در آموزه های دینی اشاره کرد و گفت: خودکنترلی در آموزه های دینی به بحث تقوا تعبیر شده است و حلقه گمشده در این بحث فراموش شدن تقواست.

 

وی با اشاره به اینکه قرآن هدایتش برای متفقین است، اظهار کرد: اینکه بتوانیم در فرد مسلمان نیروی تقوا را زنده نگه داریم از عواملی است که غرب در سالهای اخیر به آن رجوع کرده است.

 

دکتر مشایی با بیان اینکه خود کنترلی و نگه داری نفس در غرب از سنین کودکی آغاز شده است، یادآور شد: کنترل نفس امروز در روانشناسی غرب به مرحله ای رسیده است که قرآن و آموزه های دینی به صورت کامل و منسجم قرنها پیش آن را بیان کرده است.

 

وی کنترل نفس در قرآن را به دو صورت درونی و بیرونی نشان داد و اضافه کرد: در مسائل بیرونی دوری از حب دنیا، مسائل اجتماعی و تاثیرات محیطی و شیطان از عواملی است که کنترل نفس را تسهیل می کند.

 

وی هوای نفس و خواست های نفسانی و غفلت از خود را نیز از عوامل بیرونی این مهم دانست و اظهار کرد این عوامل باعث غفلت از خدا می شود.

 

 

 

دکتر مشایی با اشاره به اینکه اراده و تقویت اراده ضامن می خواهد، گفت: که ضمانت مادی و تشویق همیشه کارساز نیست و تنها ضمانت اصلی خداباوری و ایمان به خداست که در اعتقاد به معاد و جزا آمده است.

 

عضو هیئت علمی دانشگاه فردوسی مشهد در پایان با ترغیب خانواده ها به تربیت اسلامی اظهار کرد: اگر اعتقادات مذهبی را تقویت کنیم، اراده نیز تقویت می شود که اراده های قوی می توانند در برابر انحرافات جنسی مقاومت کند.

 

 

 خبر هفتم:

دانشیار گروه علوم تربیتی و رئیس دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی

تربیت جنسی قسمتی از پروژه انسان شدن است

به گزارش روابط عمومی دانشگاه فردوسی مشهد، دکتر سید امیر امین یزدی، دانشیار گروه علوم تربیتی و رئیس دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی در همایش خانواده و تربیت جنسی با ارائه مقاله ای در خصوص تربیت جنسی از دیدگاه رشد یکپارچه انسان گفت: در مورد احساسات ذهنی مانند خشم و ترس، همیشه یک واکنش خاصی اتفاق می افتد و این واکنش هم هیجانی است و فرد در شکل آن دست ندارد.

 

وی با بیان اینکه در زمینه جنسی نیز چنین اتفاقی می افتد، اضافه کرد: در محرک جنسی نیز فرآیند به صورت اتوماتیک و بدون کنترل در ذهن اتفاق می افتد و فرد به صورت ناخودآگاه در برابر آن واکنش نشان می دهد.

 

 

دکتر امین یزدی در خصوص تربیت جنسی خاطرنشان کرد: تربیت جنسی زمانی اتفاق می افتد که این پروسه ناخودآگاه به یک پروسه خودآگاه تبدیل شود و تنها در این صورت است که گرایشات از مرز حیوانی عبور کرده و به مرز انسانی رسیده است. که یک فرآیند آگاهانه و قابل کنترل باشد.

 

وی ادامه داد: تا زمانی که این هیجانات ذهنی در یک فرآیند آگاهانه کنترل نشود تربیت جنسی اتفاق نیفتاده است.

 

دانشیار گروه علوم تربیتی دانشگاه فردوسی مشهد اضافه کرد: این پروسه باید از آغاز تولد تا دوره نوجوانی اتفاق بیفتد و چون مهارتی اکتسابی است باید از طریق تعلیم و تربیت و در بهترین شکل آن در خانواده اتفاق بیفتد.

 

وی آگاهی کودک از فرآیندی که به صورت ناآگاهانه در درونش رخ می دهد، نمادین شدن این واژه در ذهن فرد، توضیح و تبیین این تجربه و پیگیری آن از طریق قانونی از جمله فعالیتهایی دانست که می تواند در تربیت جنسی فرد موثر واقع شود.

 

دکتر امین یزدی اظهار کرد: تربیت جنسی یک پدیده مستقل از دیگر تربیت ها نیست و خود قسمتی از پروژه انسان شدن است و رابطه تنگاتنگی با رشد شناختی و تنظیم هیجان و رشد اخلاق دارد.

 

وی داشتن تعاملات هیجانی گرم، مهارت فرزند پروری و گفتگو محوری در خانواده را برای رشد جنسی فرد مفید دانست و خاطر نشان کرد: نقش مدیریتی مادر در خانواده می تواند در این مهم بسیار تاثیرگذار باشد چرا که هر جامعه سازی و فرهنگ سازی نیازمند مربی است.

 

 

خبر ششم:

مدیرگروه علوم اجتماعی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه:

 همسرگزینی موفق باید بررسی همه ویژگی های افراد باشد

 

مدیرگروه علوم اجتماعی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه گفت: همسرگزینی موفق باید بررسی همه ویژگی های افراد باشد.

 به گزارش روابط عمومی دانشگاه فردوسی، حجت الاسلام دکتر بستان امروز در جلسه آسیب شناسی الگوهای رایج همسرگزینی (سنتی و مدرن) و ارائه الگوی جایگزین در دانشکده الهیات اظهار کرد: برخی از خانواده ها عوامل انتخاب همسر برای فرزندان خود را شرایط محدود و غیرقابل واقعی عنوان می کنند به این معنا که زیبایی را بر داشتن فضایل مهم اخلاقی اهم می دانند.

 

وی با بیاان این که هنجار محکم اجتماعی در مشهد حذف خانواده داماد از اسامی خواستگاران دختر پس از بی پاسخ ماندن جلسه خواستگاری است افزود: همسرگزینی موفق باید بررسی همه ویژگی های افراد باشد.

 

لزوم توجه به جایگاه والدین به ازدواج فرزند

 

در ادامه، استادیار گروه علوم اجتماعی دانشگاه فردوسی تاکید کرد: یکی از آسیب های اجتماعی در حوزه ازدواج در کشور ما در نظر گرفتن اولویت عشق در ابتدای زندگی در میان جوانان است که متاسفانه الگو برداری از کشورهای غربی است.

 

حجت الاسلام دکتر صدیق اورعی افزود: در دین اسلام به عشق قداست و جایگاه ویژه ای دارد اما می توان در ادامه زندگی علایق میان زوجین ایجاد شود.

 

 

وی با اشاره به این که افراط و تفریط نیز در دیدگاه خانواده ها وجود دارد گفت: متاسفانه جوانان از ازدواج های سنتی که در آن والدین همسر آینده فرزند خود را از طریق واسطه های آشنا جست و جو می کردند، فاصله گرفتند و از سوی دیگر با در نظر گرفتن همسر آینده خود حمایت والدین را از دست می دهند لذا باید به جایگاه والدین به دور از افراط و تفریط در بخش ازدواج فرزند توجه ویژه ای کرد.

 

استادیار گروه علوم اجتماعی دانشگاه فردوسی با اشاره به این که مشاوره باید درست انجام شود بیان کرد: در صورتی که آشنایی جوانان با یکدیگر درباره ازدواج با کنترل خاواده ها انجام شود و موازین اسلامی رعایت شود مشکلی پیش نمی آید.

 

 

 خبر پنجم:

پژوهشگر حوزه اجتماعی سازمان تبلیغات اسلامی خراسان رضوی

سازمان تبلیغات اسلامی برنامه های مختلفی برای گرایش جوانان به ازدواج انجام داده است


به گزارش روابط عمومی دانشگاه فردوسی مشهد، حجت الاسلام و المسلمین عبدالحمید صادقی، پژوهشگر حوزه اجتماعی، با بیان اینکه سازمان تبلیغات اسلامی خراسان رضوی برنامه های مختلفی را برای گرایش جوانان به ازدواج و آگاهی سازی انجام داده است، افزود برنامه هایی همچون دوره تربیت جنسی فرزندان و دوره های آموزش های ترویج فرهنگ عفاف طرح های آموزشی ریحانه النبی و دوره کارگاهی در جستجوی حقیقت از برنامه های این سازمان است.

 

وی با اشاره به اینکه تا کنون صد دوره آموزشی مهارت عفاف گرایی به همراه بیش از 40 جلسه گفتمان های عفاف گرایی در مدارس برگزار شده است تاکید کرد یک دوره توانمندی برای 60 طلاب متخصص با همکاری سازمان مطالعات اسلامی دانشگاه فردوسی برگزار شده است.


 

 

وی همچنین از طرح های آموزش ریحانه النبی نیز یاد کرد و گفت دو طرح بزرگ ملی حجاب در مدارس ابتدایی ویژه 7 تا 14 سال و طرح ملی نسینم عفاف ویژه دختران بالای 14 سال برگزار شده است و براساس تفاهم نامه امضا شده میان این سازمان و موسسه ریحانه النبی یک ساعت در هفته را در مدارس را به زنگ عفاف اختصاص می دهد.

 

حجت الاسلام والمسلمین صادقی از انتشار کتاب، تولید نمایشگاه و نرم افراز اندروید و نمایشگاه با موضوع آسیب شناسی روابط دختر و پسر خبر داد و گفت: این فعالیت ها از سوی موسسه گلنوش انجام می شود و همه اقدامات به صورت جهادی و با هدف ارتقای آشنایی جوانان با ازدواج و راههای درست آن است.

 

 

خبر چهارم:

دانشیار گروه علوم تربیتی و معاون فرهنگی دانشگاه شاهد:

 لزوم تقدم پیشگیری بر درمان در تربیت جنسی


دکتر محسن فرمهینی فراهانی، دانشیار گروه علوم تربیتی و معاون فرهنگی دانشگاه شاهد، در همایش خانواده و تربیت جنسی در خصوص اصول و بایدهای اساسی در تربیت جنسی گفت: اصول اساسی ای که در تربیت جنسی باید رعایت شود تغییر طرز تلقی افراد از موضوع تربیت جنسی است.
وی تعدیل و جهت دهی تربیت جنسی را بسیار مهم دانست و عنوان کرد: این نیروی دوسویه اگر تلطیف نشود باعث انحراف گشته و بنیان بسیاری از بی بند و باری ها در جامعه می گردد.
وی با توجه به نگرانی های عمده در این خصوص خاطر نشان کرد: ترس از انحراف اخلاقی دانش آموزان، بدآموزی واژگان و اصلاحات استفاده شده در آموزش و عدم تطابق این آموزش ها با فرهنگ و مذهب اسلام از جمله دلایل مخالفان طرح آموزش تربیت جنسی است.



دکتر فرمهینی با اشاره به دلایل موافقان طرح تربیت جنسی اظهار کرد: بی اطلاعی خانواده ها و تقدم پیشگیری بر درمان عواملی است که باید خانواده ها برای تربیت جنسی اقدام کنند.
دانشیار گروه علوم تربیتی و معاون فرهنگی دانشگاه شاهد در خاطر نشان کرد: باید نقش والدین را از منع مطلق، بی تفاوتی، بسیار گویی و موعظه صرف به سمت هدایت متناسب با مقتضیات سنی و جنسی سوق داد.
وی بالا بردن هوش جنسی و تقویت آن در آموزش ها را مهم ارزیابی کرد و ادامه داد: بالابردن اطلاعات جنسی، آگاهی وسیع از چگونگی رفتار جنسی و توانایی برقراری ارتباط موثر با دیگران را از نشانه های بالا بودن هوش جنسی دانست.
وی مناسب ترین شکل ارائه تربیت جنسی را به صورت تلفیقی برنامه درسی موجود در مدارس و دانشگاهها ارزیابی کرد و خاطرنشان کرد که این آموزش باید به صورت هماهنگ ارائه گردد.
وی در ادامه نیاز جامعه به یک محیط حمایت کننده و سیاستگذاری آموزش، ارائه سرفصل های همگام با جامعه و فرهنگ، فراهم آوردن آموزشهای خاص برای مدرسین این دوره ها را از جمله پیشنهادهایی دانست که باید مورد توجه سیاستگذاران قرار گیرد.
دکتر فرمهینی در پایان با بیان اینکه باید فرد در جامعه قوی تربیت شود گفت: در عصر اطلاعات از رویاروی با بسیاری مسائل گریزی نیست و تنها را مقابله با آن آموزش و تربیت افرادی قوی در جامعه است.



خبر سوم:

مدیر کل امور تربیتی و مشاوره وزارت آموزش و پرورش:

  آموزش و پرورش در تربیت جنسی کودکان و نوجوانان نقس اساسی دارد


دکتر ابولقاسم عیسی مراد، مدیر کل امور تربیتی و مشاوره وزارت آموزش و پرورش، در همایش ملی خانواده و تربیت جنسی، با ارائه سخنرانی در خصوص چالش های تصدی گری آموزش و پرورش در تربیت جنسی، گفت: تعیین کننده های جنسی برای ما مشخص است و بدون نگاه به مبانی زیربنایی آن نمی توانیم راه حل مناسبی برای آن بیابیم.
وی توجه به نگاه روانشناختی را برای این مهم کمک کننده دانست و اظهار کرد : نگاه به مبانی غربی علاوه بر مبانی بومی می تواند در بحث تربیت جنسی با سیاست گذاران کمک کند.

 



وی ادامه داد: ماهیت اختلالات جنسی فرزندان و والدین، متدولوژی تربیت جنسی و به رسمیت شناختن تربیت جنسی از جمله ویژگیهایی است که در تربیت جنسی مهم ارزیابی شده است.
دکتر عیسی مراد فرهنگ، دین، خانواده، رشد، هوش، اصول تربیت، محیط، مشکلات اقتصادی، بهداشت روان و سبک فرزند پروری را در بحث تعیین کننده ها بسیار مهم دانست.
مدیر کل امور تربیتی و مشاوره وزارت آموزش و پرورش،  همچنین باورهای غلط و معیوب و غیردینی، چالش ها و تعارضات حاکم بر افکار عمومی، اختلالات خانوادگی، عدم باور به تربیت جنسی در اقتضای سن و جنس، عدم علم و دانش کافی در تربیت جنسی، بیماریهای جسمانی، انحرافات جنسی را از جمله عوامل بازدارنده ای دانست که باید برای حل آنها اقدام کرد.
تربیت جنسی بر اساس اصول علمی و انسانی، مدرسه محوری ، ایمن سازی محیط های مرتبط به کودک و نوجوان، نگاه ابعادی متعادل به موضوع تربیت جنسی و کتب درسی و برنامه های مرتبط رشد دهنده از جمله فرصت هایی بود که دکتر عیسی مراد به آن اشاره کرد.
وی نقش آموزش و پرورش را در بحث تربیت جنسی مهم دانست و گفت: مدرسه، کتب درسی، امور پرورشی و فرهنگی، برنامه ریزی امور مشاوره ای و روان شناختی در مدارس، دفتر پیشگیری از آسیب های اجتماعی و دفتر امور بانوان از جمله نهادهایی هستند که باید در آموزش و پرورش به آن توجه شود.

 

خبر دوم:
رئیس دانشکده الهیات دانشگاه فردوسی مشهد:
نهمین همایش اشراق اندیشه مطهر در سطح ملی برگزار شده است
 

 

رئیس دانشکده الهیات دانشگاه فردوسی مشهد گفت: نهمین همایش اشراق اندیشه مطهر در سال جاری از سطح منطقه ای به سطح ملی ارتقا پیدا کرده است.

 

 

به گزارش روابط عمومی دانشگاه فردوسی، حجت الاسلام دکتر غلامرضا رئیسیان در مراسم افتتاحیه نهمین همایش ملی اشراق اندیشه مطهر در دانشکده الهیات دانشگاه فردوسی اظهار کرد: خوشبختانه آثار شاخصی به این همایش در قالب مقاله و پوستر با موضوع مهم خانواده و تربیت جنسی به دبیرخانه ارسال شده است.

 

رئیس دانشکده الهیات دانشگاه فردوسی مشهد گفت: نهمین همایش اشراق اندیشه مطهر در سال جاری از سطح منطقه ای به سطح ملی ارتقا پیدا کرده است.

 

لزوم توجه به آثار مختلف شهید مطهری با موضوع تربیت جنسی

 

در ادامه، مسئول نهاد مقام معظم رهبری در دانشگاه فردوسی با اشاره به این که غرایز متعددی در وجود انسان از سوی پروردگار قرار داده شده است تصریح کرد: غریزه جنسی یکی از مهم ترین قرایض وجود انسان است که منشاء بسیاری از تحولات محسوب می شود.

 

حجت الاسلام صالحی افزود:  در بسیاری از مکاتب فکری و دینی همچون ادیان و بویژه دین اسلام نگاه خاصی به خانواده و جایگاه آن در تربیت درست جنسی شده است لذا خانواده باید شرایط مناسب برای تربیت جنسی فرزندان را مهیا کند.
 

 

وی اضافه کرد: شهید مطهری در همه ابعاد اجتماعی فرهنگی جامعه نقش خود را به خوبی ایفا کرده است و آثار متعددی درباره تربیت جنسی در خانواده نوشته است که باید توجه ویژه ای از سوی خانواده ها و جوانان به آثار وی صورت گیرد.

 

 

خبر نخست: دبیر علمی نهمین همایش ملی اشراق اندیشه مطهر خبر داد

 

ارسال 200 مقاله به دبیرخانه از سراسر کشور

 

دبیر علمی نهمین همایش ملی اشرق اندیشه مطهر از ارسال 200 مقاله به دبیرخانه این همایش از سراسر کشور خبر داد.

 

به گزارش روابط عمومی دانشگاه فردوسی، دکتر سید محمد مرتضوی امروز در مراسم افتتاحیه نهمین همایش ملی اشراق اندیشه مطهری با عنوان خانواده و تربیت جنسی در دانشکده الهیات دانشگاه فردوسی اظهار کرد: در متون دینی ما به سه جهاد اکبر، اصغر و کبیر اشاره شده است و شهید مطهری در جامعه ما تنها معلمی بود که توانست جهاد کبیر را انجام دهد.

 


 

وی با بیان این که طرح حکمت اشراق مطهر از سال های گذشته در تهران همزمان با هفته معلم برگزار می شد تصریح کرد: با توجه به زادگاه شهید مطهری در خراسان و مزین شدن نام دانشکده الهیات دانشگاه فردوسی قرار شد این همایش در این دانشکده برگزار شود و در سال جاری نیز با عنوان خانواده و تربیت جنسی به همت گروه معارف اسلامی و با همکاری دانشکده های روانشناسی و ادبیات دانشگاه فردوسی در سطح ملی برگزار شده است.

 

دبیر علمی نهمین همایش ملی اشراق اندیشه مطهر اضافه کرد: ناهنجاری های جنسی در جامعه به نوعی جزو جرایم سازمان یافته است که از طریق خارج از کشور و نظام سلطه پشتیبانی می شود لذا ما نیازمند تربیت درست جنسی در خانواده هستیم تا رفتارهای مناسب آن را به فرزندان آموزش دهیم.

 

وی از ارسال 200 مقاله به دبیرخانه این همایش از سراسر کشور خبر داد و گفت: 86 مقاله پذیرفته شده است که 30 مقاله در قالب پوستر، چاپ 20 مقاله در کتاب مجموعه مقالات و 7 مقاله نیز در مراسم افتتاحیه ارائه می شود.

 

دکتر سید محمد مرتضوی تاکید کرد: فراخوان این همایش از 20 آبان 93 منتشر شد که شرکت کنندگان تا اول اسفند فرصت ارسال مقالات را داشتند و به علت استقبال زیاد، تا 20 اسفند زمان آن تمدید شد.

 

 

 

1

تقویم آموزشی

forms

آيين‎نامه‌ها، فرم‎ها و سرفصل درس‎ها

Magaz

نشریات علمی پژوهشی

manabe

شرايط و منابع آزمون دكتري