ثبت اولین نسخه خطی کتابخانه دانشکده الهیات در فهرست آثار ملی ایران

نسخه خطي

خواجه اختیارالدین حسن فرزند علی یکی از خوشنویسان بزرگ قرن دهم هجری و در زمرۀ بزرگ­ترین استادان خط تعلیق است. وی مدت سی سال در دربار سلطان محمد خدابنده فرزند اول شاه طهماسب صفوی به‌کار نوشتن نامه‌های شاه اشتغال داشت. در یک مرقع و در امضای خودش، وی خود را به صورت «اختیار المنشی بن علی الجنابادی فی شهود سنه ۹۲۴» معرفی می­نماید.

از جمله آثار موجود خواجه اختیار، کتاب منشآت (مرقعات) است که به شکلی بسیار نفیس و زیبا کتابت، تهذیب و با ظرافت طلاکاری و زرنگاری شده است. این اثر در سال 1301 شمسی به مجموعه کتابخانه شخصی مرحوم محمد مولوی وارد گردید و به ظن قوی در سال 1349 توسط کتابخانه الهیات به همراه تعداد دیگری از نسخ خطی از مرحوم مولوی خریداری و به مجموعه نفایس کتابخانه اضافه شد.

در اسفند سال 1397 تصویر تابلوهای این اثر ارزشمند در گناباد در «کنگره ملی بزرگداشت خواجه اختیار منشی گنابادی» به نمایش درآمد. پس از نمایش تابلوهای این مرقع در کنگره مذکور، ضرورت تهیه تصاویر بهتر و با وضوح بالاتر از تهذیب و طلاکاری های این اثر نفیس احساس شد؛ لذا سه نمونه تصویر زیر نظر مدیریت کتابخانه دانشکده الهیات تهیه و یک نمونه از آن به همراه شناسنامه اولیه و مدارک مربوطه با رایزنی و رهنمود ویژه ریاست محترم مرکز آثار، مفار و اسناد دانشگاه فردوسی مشهد، جناب آقای دکتر سلمان ساکت، به اداره میراث فرهنگی استان خراسان رضوی ارسال گردید و پس از تایید اولیه، جهت تصویب و تائید نهایی روانۀ سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در تهران شد و در نهایت، اصالت و نفاست اثر تایید و به فهرست آثار ملی وارد گردید.

ضمن سپاس از تلاشهای مسئول محترم کتابخانه دانشکده الهیات در معرفی نسخه و تشکر از ریاست محترم مرکز آثار، مفار و اسناد دانشگاه فردوسی مشهد بابت پیگیری فرآیند ثبت، مدیریت دانشکده الهیات این رویداد مهم و مبارک را به جامعه دانشگاه فردوسی و به ویژه خانواده دانشکده الهیات تبریک می­گوید. امید است در آینده نزدیک شرایط ثبت دیگر نسخ خطی این دانشکده در فهرست آثار ملی کشور فراهم گردد.

خاطرنشان می­سازد تصویر این نسخه خطی زیبا و گرانبها در سایت نسخ خطی کتابخانه دانشکده به آدرس http://manuscript.um.ac.ir قابل دسترس است.

 

1

تقویم آموزشی

forms

آيين‎نامه‌ها، فرم‎ها و سرفصل درس‎ها

Magaz

نشریات علمی پژوهشی

manabe

شرايط و منابع آزمون دكتري