چهارمین پیش نشست همایش بین‌المللی الهیات مقاومت برگزار در بغداد شد. 20 اسفند 1403

در این نشست دکتر عباس جوارشکیان دبیر علمی همایش و دانشیار دانشگاه فردوسی مشهد، دکتر میثم العلاق، رئیس دانشکده تربیت دانشگاه امام جعفر صادق علیه‌السلام، دکتر معتز ریاض خلیل، رئیس دانشکده تربیت دانشگاه مستنصریه و دکتر علی عبدالله‌زاده استادیار دانشگاه فردوسی مشهد به سخنرانی پرداختند.

در ابتدای این نشست دکتر میثم العلاق به تبیین موضوع «الهیات مقاومت، بررسی موردی سیره شهید سید حسن نصرالله» پرداخت. وی ضمن اشاره به آیات قرآنی همچون آیه «ولا ترکنوا إلی الذین کفروا فتسمکم النار» بر این نکته تاکید ورزید که شهید نصرالله مقاومت را در مواجهه با دولت‌های مستکبر و دولت آمریکا به کار گرفت و به این نکته اشاره کرد که مقاومت ریشه در قرآن کریم دارد و امری انسانی است که در نقاط مختلف عالم جریان پیدا کرده است. همچنین از نگاه شهید نصرالله مقاومت و جهاد منحصر در جنگ نبوده و در قالب مفاهیمی مانند صبر، شهادت و التزام به ولایت فقیه تجلی داشته و قابل استمرار است.

چهارمین پیش نشست همایش بینالمللی الهیات مقاومت برگزار در بغداد شد. 20 اسفند 14031

 

 

 

در ادامه دکتر معتز ریاض خلیل در سخنانی با موضوع «الهیات مقاومت و آزادی‌خواهی با الهام از سیره ابومهدی المهندس» گفت: الهیات مقاومت از رابطه بین الهیات آزادی‌بخش و مقاومت پیروی می‌کند زیرا دین همواره الهام بخش حرکت‌های آزادی‌خواهانه در طول تاریخ بوده و ایمان، پشتوانه محکمی برای استواری، استقامت و فداکاری است.
وی ادامه داد: دین از طریق آموزه‌های خود روح مسئولیت اجتماعی را منتقل می‌کند و مقاومت را در همه اشکال آن در جامعه انتشار می‌دهد.
دکتر معتز ادامه داد: شهید المهندس دین را صرفاً به عنوان یک چارچوب نظری نمی‌شناخت بلکه رفتار این شهید نماد مقاومت و آزادیخواهی شد.

وی در بخش دیگری از سخنان خود نیروهای حشدالشعبی را نه فقط یک تشکیلات نظامی برای مقابله با تهدید تروریسم، بلکه الگویی زنده برای تجسم الاهیات‌های آزادی‌بخش و پیونددهنده ایمان و مقاومت در برابر بی‌عدالتی و استبداد معرفی نمود.

وی شهید ابومهدی المهندس را نمونه‌ای از رهبری که روح ایمان و راهبرد نظامی را با الهام از تجربه نهضت‌های مقاومت اسلامی در هم آمیخت، بیان کرد و گفت: دیدگاه این شهید نه تنها حفاظت از عراق، بلکه مشارکت در عملیات آزادسازی همه جانبه در برابر هژمونی استعمار جدید بود.

دکتر معتز در بخش پایانی سخنان خود گفت: الهام از زندگی رهبران مقاومت، ما را ملزم به پایبندی به اصول استوار در برابر بی‌عدالتی و ظلم و ستم و اهمیت وحدت و همکاری برای دستیابی به اهداف عادلانه می‌کند و همه ما باید با پیروی از میراث قهرمانانه او در مقاومت، برای ترویج ارزش‌های آزادی و کرامت در همه عرصه‌های زندگی تلاش کنیم.

 

چهارمین پیش نشست همایش بینالمللی الهیات مقاومت برگزار در بغداد شد. 20 اسفند 14032

 

 

در ادامه این نشست دکتر علی عبداله‌زاده استادیار دانشکده الهیات و معارف اسلامی فردوسی مشهد به ارائه مقاله «نقش جهاد در تربیت، بررسی موردی شهید قاسم سلیمانی» پرداخت. وی نقش جهاد در تربیت را نقشی محوری دانست که بر اساس آیات قرآن کریم در دو حوزه نظر و عمل تجلی نموده است. بنابراین می‎‌توان گفت جهاد نقش محوری در تربیت توحیدی دارد که این مطلب در آیاتی همچون «وکأین من نبی قاتل معه ربیون کثیر» تجلی پیدا کرده است. همچنین در حوزه تربیت اعتقادی بر مبنای اعتقاد به معاد و نبوت نیز بر اساس آیات قرآن کریم جهاد نقشی اساسی دارد. وی در ادامه به نقش جهاد در تربیت اخلاقی اشاره نمود و بر اساس آیات قرآن کریم نقش جهاد در تربیت بر اساس صبر و عزم و ثابت قدمی را نقشی پررنگ دانست. دکتر عبداله‌زاده در نهایت به بررسی سیره شهید قاسم سلیمانی پرداخت و با توجه به توفیق شهید سلیمانی در زمینه اعتقاد به خداوند متعال و مبانی دینی و همچنین رفتار اجتماعی، وی را به عنوان نمونه‌ای از نقش موفق جهاد در تربیت نیروی انسانی دانست.

در پایان این نشست، دکتر عباس جوارشکیان دبیر علمی همایش و رئیس دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه فردوسی مشهد، هدف همایش الهیات مقاومت را تبیین اندیشه مقاومت و رسالت دانشگاه و حوزه را ترویج این حیات طیبه دانست.

وی اظهار امیدواری کرد این همایش مقدمه‌ای برای آگاهی‌بخشی و ترویج تفکر مقاومت در حوزه‌های علمی سراسر جهان به ویژه دنیای اسلام باشد.

 

1

تقویم آموزشی

forms

آيين‎نامه‌ها، فرم‎ها و سرفصل درس‎ها

Magaz

نشریات علمی پژوهشی

manabe

شرايط و منابع آزمون دكتري